Bezoek tuin Emely Häcker

Op de langste dag van het jaar bezochten we met onze tuinclub en introducees de tuin van Emely Häcker in Oude Ade. We troffen het met het weer; de dagen ervoor waren niet erg mooi; deze middag was er regelmatig zon en een aangename temperatuur. Onder de bezielende leiding van Emely struinden we door haar tuinen. In 1985 kochten zij en haar man 5500m2 grond met een verwaarloosde tuin, een stuk bos en een boomgaard aan het bospad. In de loop van de jaren creëerde zij schitterende tuinkamers rondom het huis. Voor het woonhuis was de grond van de vijver destijds gestort; waardoor een flinke verhoging was ontstaan. Dat bleek later voordelen te geven; planten die liever droger staan, gedijen beter in de toch vrij natte omgeving. Onder twee majestueuze notenbomen is de schaduwtuin met een keur aan schaduwminnende planten aangelegd. De notenbomen lijken een stof af te staan waardoor bepaalde planten het minder goed doen. Overal klimmen ramblers in de bomen, we worden overweldigd door de geuren en de keur aan soorten, waarover we honderduit vragen. Om het huis gelopen, komen we bij de moerastuin, grenzend aan de sloot die doorloopt tot aan de Brasem. De grote gele moerassleutelbloemen vallen op, het uitzicht is prachtig.

De bostuin volgt, de kleine boomgaard heeft een border waarin alles zich mag uitzaaien. Daarna komen we in de witte tuin. Opvallend zijn de verschillende soorten campanula’s, die zich overal uitzaaien. Overigens werkt Emely heel praktisch, veel wordt gewoon uitgetrokken of afgeknipt voor het zich uitzaait. De vrouwenmantel en de vaste lichtblauwe en witte viooltjes, een schitterende mengeling, worden afgeknipt en geven een tweede bloei.

Haar Buxus tuin is enkele jaren geleden getroffen door de gevreesde Buxusziekte, een schimmelziekte waar nauwelijks een remedie voor is. De Buxus werd gerooid en er ontstond weer een andere tuin; een symmetrische tuin en een Hotgarden met gele, oranje en rode tinten. In de groente tuin bloeit de knolvenkel met mooie gele schermen, de preien en de witte Amni majus met prachtig witgroene schermen. We worden op koffie en cake getrakteerd onder de appelboom en worden daarna heel hebberig in de kleine kwekerij waar de witte verbascum gretig aftrek vindt. De plantjes kosten een Euro en worden in een klein boekje beschreven, stekers kun je zelf schrijven.

De tuin staat er prachtig bij, maar is in het voorjaar ook heel aantrekkelijk door de vele bolgewassen en is zeker ook dan een aanrader.

Vervuld van informatie en verguld met onze plantjes gaan we voldaan weer huiswaarts.

Janny Dijkman