Anders fotograferen in de tuin

Maandag 1 maart 2010 verzorgde Marcel Batist een avondvullend programma over “anders fotograferen in uw eigen tuin” voor de vereniging Groei&Bloe afd. Lisse. Om zo breed mogelijk in te haken op alles wat met tuinieren te maken heeft, ontstond vanzelf een keer de vraag, iets te doen met fotografie in de tuin. Deze avond was het dan zover!

Hij maakt al meer dan 30 jaar deel uit van de Westlandse Amateur Fotografen Vereniging en is lid van Groei & Bloei, afdeling Westland. Zijn grote passie voor de natuur probeert hij vast te leggen met de camera. Door de jaren heen, maakte hij duizenden dia’s van landschappen, dieren, bloemen en planten. Dit resulteerde uiteindelijk in de samenstelling van een aantal natuurseries, waaronder de presentatie van vanavond.

Het doel van deze avond was tweeledig. Enerzijds ging het over: “genieten van de wonderlijke natuur om ons heen”. Dus ook als u nooit fotografeert, was het de moeite waard. Anderzijds gold natuurlijk ook het educatieve karakter van deze lezing.

Speciaal voor “Groei en Bloei” stelde Marcel een avondvullende presentatie samen, waarin - op een voor iedereen begrijpelijke wijze - een aantal belangrijke facetten uit de fotografie aan bod komt. Aan de hand van bijpassende natuurdia’s vertelde hij u de “geheimen” van een geslaagde foto. Hij legde uit wáárom de éne opname wèl plezierig overkomt, terwijl de ander het nèt níet heeft. Met legio voorbeelden onderbouwde hij de theorie, dat mensen collectief waarnemen. Met andere woorden; iedereen kijkt onbewust op dezelfde wijze naar foto’s. Dat deze regels ook bij tuin- en bloemenfotografie gelden, bleek deze avond duidelijk.

Verder trokken er nog een flink aantal tips over het scherm. Opnieuw ondersteunden fraaie dia’s een aantal wetenswaardigheden, die u niet snel zult vergeten. Mocht dit toch gebeuren, dan biedt de gegeven hand-out uitkomst.

De combinatie van zijn fotografische kennis en zijn passie voor tuinieren stonden garant voor een verrassende avond. U zult voortaan uw eigen tuin met “andere” ogen observeren, er intenser van genieten en vooral ook mooiere foto’s in maken.