Activiteiten & Actueel

NKB van Lucy Duivenvoorde

Hallo Groei & Bloeiers,

 

Op grond van het resultaat op het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken voor amateurs 2008, georganiseerd door Groei en Bloei, mocht ik dit jaar weer meedoen: in een hogere klasse. Dit houdt meteen in dat je niet één, maar twee stukken moet maken. Een themastuk, waarvoor je de gegevens thuisgestuurd krijgt, zodat je weet wat de bedoeling is en je daarvoor ideeën kunt gaan ontwikkelen. En een verplicht stuk, waarvan je niets weet en alle onderdelen op de dag zelf krijgt aangeleverd, bloemen, groen en ondergrond.

 

Thema voor dit jaar was: “het nieuwe land” en voor mijn klasse, A, de toevoeging: ”kleur tegen kleur”. Mijn eerste gedachte was: hoe verzinnen ze het? Weten ze dit zelf ook gestalte te geven?

 

Maar goed, je hebt ja gezegd om mee te doen, dus je moet wat met dit onderwerp. Denken, kijken,  erover praten met iedereen. En dan op een keer ontstaat er een klein ideetje in je hoofd en dat gaat groeien, krijgt armen en benen, maar die knip je weer af omdat het toch niet naar je zin is en vervolgens begint het weer opnieuw. De kleuren was ik wel uit: blauw, geel en rood. Ik heb in die tussentijd vaak betreurd dat ik mee ging doen, maar dan komt toch de uitdaging weer om de hoek kijken en die is sterk. Je gaat praten met de docent van de bloemschikcursus over het idee en met Wim Grimme over het idee en je bloemkeuze.

 

Het nieuwe land ging er als volgt uitzien: Ik neem een PVC bocht en een stukje pijp, dat schuif ik in elkaar en wordt op een ondergrond vastgemaakt. Daar komt in het echt een straal zand uit, bij opspuitwerkzaamheden. Bij mij komt daar een straal bloemen uit, die zal uitwaaieren aan het eind en zich met zand vermengen. De ondergrond is een zinken bak van 60 x <metricconverter productid="80 cm">80 cm</metricconverter> met opstaande rand van ca. <metricconverter productid="3 cm">3 cm</metricconverter>. Dan denk je: zo dat is het.

 

Je komt op de veiling voor bloemen en dan zijn er in blauw niet de bloemen die in het plaatje passen en de kleur rood van de rozen zijn ook niet de kleur die in mijn hoofd zat. En er zijn veel rozen………………. Rondkijken, rondlopen en dan hebben ze een prachtige kleur rode gerbera’s en ook een mooie gele, wat mooi staat bij elkaar. Witte margrieten voor de onderkant, want die is ook belangrijk. Hebben we alvast wat. Vervolgens nog een middag alle bloemenwinkels af voor blauw en uiteindelijk bij een tuincentrum een hele erge blauwe potaster gekocht, die ik helemaal kon kaalknippen. Wat graspluimen om het spetteren uit te beelden en zo kon ik op naar Almere.

 

Eerst moet je het verplichte stuk maken: een tafelarrangement voor op de dinertafel. De tijd die je hiervoor krijgt is één uur. We kregen een prachtige glazen schaal, 3 witte rozen, 3 groenige anjers, 1 groen-witte hortensia, 10 galaxblaadjes, 5x typhablad en 2x aspidistrablad en oasis. Er zit een lijst bij met wat je gekregen hebt en dat dien je voor aanvang te controleren!!!!! Nou vergeten dus. Ik kwam tijdens het werken erachter dat ik maar één aspidistrablad had. Je krijgt er mooi geen een bij. Pech mevrouw. Nou daar baalde ik wel even van, want je moet alles gebruiken. Dat wordt gecontroleerd en als je iets niet gebruikt hebt krijg je een aftrek van 10% van je punten. Omdat het wel wat weinig groen was en ik zonder dat aspidistrablad de oasis niet goed uit het zicht kreeg, heb ik de bladeren van de hortensia genomen en opgerold. Maar er was geen ijzerdraad om  te gebruiken en van jezelf mag je niets toevoegen. Toen de galaxblaadjes een eind ingekort en die hebben stugge steeltjes, waarmee ik de opgerolde hortensiablaadjes kon vastprikken. Aspidistrablad in 2-en geknipt en allebei geknoopt. Het stuk is geboren en ik vond het goed zo.

 

Ik weet niet waarom, maar de jury heeft het blad bij mij niet gemist, dus ik had geen aftrekpunten, terwijl er drie andere deelnemers waren die wel pech hadden.

 

Het themastuk, waar je 5 kwartier voor krijgt, lag danig dwars. De gerbera’s, die ik maar met korte steel nodig had, lieten zich niet goed in de oasis prikken, ook niet met voorgestoken gat, dus die moest ik allemaal op draad zetten. Dat nam heel veel tijd in beslag, zelfs zoveel dat ik de laatste 10 minuten echt moest raffelen en daardoor mijn stuk niet optimaal kreeg. Het plaatje uit mijn hoofd kreeg ik niet tevoorschijn. Dat was ontzettend jammer. Maar je doet er niks aan.

 

Ik heb een troost: volgend jaar mag ik weer meedoen. Dan verzin ik een stuk met 3 bloemen, want daar kun je ook een prijs mee winnen.

 

Het is ontzettend leuk om na afloop van alle deelnemers de creaties te gaan bewonderen. Het kampioenschap is op een vrijdag, maar zaterdag en zondag is het toegankelijk voor publiek. Wist u dat? Volgend jaar toch eens op letten.

 

Bent u nieuwsgierig naar de resultaten van zo’n kampioenschap? Er is een site op internet van Lammy van Elp. Hierop staan alle bloemstukken geplaatst. Het is ontzettend leuk. Ook van voorgaande jaren.

 

Volgens mij bent u zo weer op de hoogte, dus tot ziens,

 

Lucy Duivenvoorde.

 

meer

 

 

 

23
Jul
Tuin en Vrede (2) - Blik op de Tuin no. 911
23
Jul
Tuin en Vrede - Blik op de Tuin no. 910