Activiteiten & Actueel

Het ommetje van de Lisser Poelpolder

Maaike Breure geeft uitleg over het ontstaan van het ommetje.
De wandelimg duurde ongeveer een uur.
De koeien waren erg mak.
De overstapjes bij de hekken waren wat hoog.
Langs de route staat een geriefhoutbosje.
 

Op maandag 7 september ging Groei&Bloei ‘Het ommetje van de Lisser Poelpolder’ bekijken.

Het zogeheten ‘Ommetje’ loopt om een gedeelte van de Lisser Poelpolder, een van de eerste droogmakerijen in Zuid-Holland,

 

Deze nieuwe wandeling is het resultaat van een wedstrijd van Landschapsbeheer Nederland  voor degenen, die de mooiste wandeling vanuit een dorpskern kon maken. ‘Het ommetje van de Lisser Poelpolder’ was een idee van Maaike Breure uit Lisse. Dit ommetje werd eerste in Zuid Holland. Daarna werden alle provinciale winnaars beoordeeld. ‘Het ommetje van de Lisser Poelpolder’ won ook landelijk de eerste prijs. Dit was vooral het resultaat van de beschrijving en omgeving van de route en de cultuurhistorische achtergrond van de polder en het bollenlandschap ten westen van de polder. Als je over de dijk wandelt, zie je beneden de polder liggen en aan de andere kant van de Rijnsloot het bollenlandschap.

 

We vertrokken om 19.30 uur vanaf de parkeerplaats van de Pauluskerk aan de Ruishornlaan in Lisse. We wandelden steeds maar over de dijk in de richting van de Eerste Poellaan.  Bij de Zemelpoldermolen aan de Eerste Poellaan werd kort de cultuurhistorisch achtergrond en de realisatie van het ommetje uit de doeken gedaan door Maaike Breure. De Eerste en Tweede Poellaan werden overgestoken en gingem vervolgens over de dijken en weilanden naar de Rooversbroekdijk.

De wandeling duurde totaal zo’n 2 uur.

"Als het nat is loopt je over modderige dijkjes. Een gedeelte is nu een paar jaar een deel van de ecologische zone tussen Keukenhof en de Haarlemmermeer. Er zijn stevige hekken gemaakt met goede overstapjes. Je bekijkt de wereld eens van de andere kant. Niet van de weg naar de polder, maar van de polder naar de weg."

meer
Zonsondergang vanaf de Rijnsloot richting Heereweg
23
Jul
Tuin en Vrede (2) - Blik op de Tuin no. 911
23
Jul
Tuin en Vrede - Blik op de Tuin no. 910