TUINKEURING NOORDWIJKERHOUT 2008

Op 10 november werden de prijzen uitgereikt door burgemeester G. Goedhart aan de eigenaren van een vijfentwintigtal voortuinen. Er is dit jaar gekeurd in de Zilk.

De winnende tuin is van de familie D. van Dooren, P.J. Warmerdamstraat 15. Zij ontving ook een wisselbeker. Zeker een tuin om eens op je gemak langs te wandelen of te fietsen. Ook de andere winnaars zijn het bekijken waard.

Tweede en volgende prijzen zijn: Hafkenscheidtlaan 68, Remmerswaalstraat 29, Hafkenscheidtlaan 88, Goudenregenstraat 3, Hafkenscheidtlaan 64, Zilkerduinweg 121, Hoogduinweg 60, Hoogduinweg 56, St. Jacobstraat 15.

Daarnaast werden er nog een aantal getuigschriften uitgedeeld aan opvallende tuinen.

Dat, volgens voorzitter Wim Grimme van de vereniging ?Groei&Bloei? gezien het aantal tuinen in de Zilk, ook een uitstekend resultaat is.

Voordat de prijzen werden uitgereikt, vertelde de burgemeester, dat hij blij was de prijzen uit te mogen reiken, omdat veel mooie voortuinen een wijk aantrekkelijk maken om te wonen. Hij zei echter zelf geen recht van spreken te hebben, omdat hij op een flat woont. Dat de Zilk groen, is komt volgens hem ook voor een groot gedeelte door de groene voortuinen in de Zilk, waarvan de eigenaren van de toptuinen in het Victorhuis aanwezig waren op 10 november om de prijzen in ontvangst te nemen.

Van de winnende tuinen zijn dia?s gemaakt. Deze werden op die avond getoond. Ieder jaar worden alle voortuinen in een bepaalde wijk bekeken. Het dorp is in diverse wijken verdeeld. Dus iedere wijk komt eens in de vier jaar aan de beurt. In de loop van het jaar worden de in april uitgekozen tuinen drie keer beoordeeld. In het voorjaar, de zomer en de nazomer.

Waar wordt allemaal op gelet bij deze keuringen? Er kan per tijdstip op 11 aspecten cijfers van 1 tot 10 worden gegeven. Van alle cijfers wordt vervolgens het gemiddelde uitgerekend.

Dit zijn de volgende aspecten: kleurenindruk, onderhoud, bloeirijkheid, terras/paden, gazon, een/tweejarigen, vaste planten, bloembollen/knollen, plantenbakken, dood materiaal en heesters.

De organisatie is in handen van de vereniging :?Groei&Bloei/KMTP?. De afdeling Lisse omvat Noordwijkerhout, Sassenheim, Lisse, Warmond en Hillegom.