TUINKEURINGEN SASSENHEIM

Op 30 oktober werden de prijzen uitgereikt door Wim Grimme, voorzitter van de vereniging Groei&Bloei, aan de eigenaren van een vijfentwintigtal voortuinen. Er is dit jaar gekeurd ten westen van de Hoofdstraat en ten noorden van de Zandslootkade.

De wisselbeker, beschikbaar gesteld door de gemeente Teijlingen, werd voor de derde keer op rij gewonnen door de familie Zandvliet aan de Kagerdreef 53. Zij mag nu de beker houden. Zeker een tuin om eens op je gemak langs te wandelen of te fietsen . Ook in de winter is deze tuin mooi vanwege de vele groenblijvende struiken.

De eerste prijs in de gekeurde wijk was voor de familie Oosterveer, Hoofdstraat 313. De tuin past uitstekend bij het huis, dat een gemeentelijk monument is.

Tweede en volgende prijzen zijn: Prins Bernardstraat 1, Teijlingerlaan 71, Teijlingerlaan 23A, Willibrorduslaan 67, Rietschelftlaan 13, Plattanderlaan 1, Zandslootkade 16A, Zandslootkade 16, Willibrorduslaan 11, Papendrechtlaan 6 en Rietschelftlaan 17.

Daarnaast werd er nog een aantal getuigschriften uitgedeeld aan opvallende tuinen.

Dat, volgens Wim Grimme, gezien het aantal beoordeelde tuinen, ook een uitstekend resultaat is.

Voordat de prijzen werden uitgereikt, vertelde Wim Grimme, dat het meestal wel lukt om iemand van het gemeentebestuur te strikken om de prijzen uit te reiken. Gezien de volle agenda?s is dit nu niet gelukt, maar daarom natuurlijk niet getreurd. Hij vertelde dat veel mooie voortuinen een wijk aantrekkelijk maken om te wonen. Dat een wijk er groen uitziet komt volgens hem voor een groot gedeelte door de groene voortuinen, waarvan de eigenaren van de toptuinen in de Julianakerk  aanwezig waren op 30 oktober om de prijzen in ontvangst te nemen.

Van de winnende tuinen zijn dia?s gemaakt. Deze werden op die avond getoond. Ieder jaar worden alle voortuinen in een bepaalde wijk bekeken. Het dorp is in vier wijken verdeeld. Dus iedere wijk komt eens in de vier jaar aan de beurt. In de loop van het jaar worden de in april uitgekozen tuinen drie keer beoordeeld. In het voorjaar, de zomer en de nazomer.

Waar wordt allemaal op gelet bij deze keuringen? Er kan per tijdstip op 11 aspecten cijfers van 1 tot 10 worden gegeven. Van alle cijfers wordt vervolgens het gemiddelde uitgerekend.

Dit zijn de volgende aspecten: kleurenindruk, onderhoud, bloeirijkheid, terras/paden, gazon, een/tweejarigen, vaste planten, bloembollen/knollen, plantenbakken, dood materiaal en heesters.

De organisatie is in handen van de vereniging :?Groei&Bloei/KMTP?. De afdeling Lisse omvat Noordwijkerhout, Sassenheim, Lisse, Warmond en Hillegom.